Ošatky na chlieb

12 položiek

Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). Pozor: v ošatke sa chlieb nepečie, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie. Ošatky sú rôznych tvarov a veľkostí. Môžu mať tvar: guľatý, oválny, hranatý. Veľkosť ošatky sa uvádza v kilogramoch a pohybuje sa od 0,5kg až po 2kg-2,5kg. Pri výbere ošatky by ste teda mali vedieť, aké veľké chleby chcete piecť. Zavisí to od toho, aká veľká rodina ste a koľko chlebíka jete.
Zároveň, ak zvolíme adekvátnu veľkosť ošatky, podľa jej zaplnenia cestom vieme ľahko posúdiť, kedy je cesto správne vykvasené a pripravené na pečenie. Ako? Ošatka bude akurátne plná.
Keďže sú neošetrené, nemali by sa namáčať do vody. Po dokončení chleba ich stačí jednoducho oprášiť kefkou od zvyšnej múky/škrobu, dobre vyklepať a odložiť na dobre vetrané miesto, aby z nich mohla uniknúť prebytočná vlhkosť.
Pred vložením cesta do ošatky sa zvyknú ošatky vysypať. Prečo? Aby sa cesto neprilepilo a pri vyklápaní sa nepotrhalo. Pozor- ak použijete na vysypanie príliš veľa múky, múka bude maskovať krásny vzor ošatky. To by bola škoda.
Pedigové ošatky vysypávame pred každým pečením (alebo musíme dobre pomúčiť bochník).

Zobraziť:

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info